Οι εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και της Παναγίας Θεοτόκου
Οι εκκλησίες αυτές είναι οι δύο ενοριακοί ναοί του Καλοπαναγιώτη. Σήμερα λόγω της μεγάλης μείωσης του αριθμού των μόνιμων κατοίκων λειτουργούνται την Κυριακή εκ περιτροπής.
Βρίσκονται στον «κάτω» δρόμο του χωριού, αυτόν που οδηγεί και στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Στους ναούς αυτούς όπως και στα άλλα ξωκλήσια βρέθηκαν πολύτιμα εικονίσματα και άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια.
Η Αγία Μαρίνα με το εντυπωσιακό καμπαναριό της που βρίσκεται στην παλαιότερη συνοικία του Καλοπαναγιώτη ήταν το αρχαιότερο εκκλησάκι του χωριού. Κτίστηκε από τον Παναγιώτη, περί τα τέλη του 11ου αιώνα, μικρό στην αρχή, αντικαταστάθηκε όμως από τη σημερινή εκκλησία στις αρχές του 20ου αιώνα. Γιορτάζει στις 17 Ιουλίου
Το Παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης
Βρίσκεται λίγα μέτρα ανατολικότερα του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Κτίστηκε από τους μοναχούς της μονής ως ασκητήριο ή ησυχαστήριο κατά το 12ο αιώνα. Μπροστά από το παρεκκλήσι φύτρωσε ένας τεράστιος πρίνος (κοινώς περνιά) που το προστάτευε από βέβηλα εχθρικά μάτια γι’ αυτό λέγεται Θεοσκέπαστη. Για την προστασία του δέντρου αυτού κυκλοφορούν διάφορες παραδόσεις ότι δηλαδή θα συμβεί κάτι κακό σε όποιον τολμήσει να κόψει έστω και ένα κλαδί. Το δέντρο αυτό είναι 700 χρόνων και τυγχάνει της φροντίδας του Τμήματος Δασών. Η λιτανευτική εικόνα της Παναγίας της Θεοσκέπαστης φυλάσσεται στο Λατινικό παρεκκλήσι ή όπως σήμερα λέγεται του ‘’Ακάθιστου Ύμνου’’ που είναι ενσωματωμένο στο ναό των Αγίων Ηρακλειδίου και Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Πρόκειται για μια εξαίρετη εικόνα (14ου αιώνα) αντίγραφο της Παναγίας του Κύκκου, η οποία εικονίζει την Παναγία Δεξιοκρατούσα. Άλλα αριστουργήματα από το ίδιο παρεκκλήσι φυλάσσονται στο εικονοφυλάκιο του χωριού.
Ναός Αγίου Ανδρονίκου και Αγίας Αθανασίας
Το εκκλησάκι αυτό είναι ένα αξιόλογο αρχαίο μνημείο και τυγχάνει της φροντίδας του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κύπρου. Αποτελείται από το Ιερό Βήμα, τον κυρίως ναό και το νάρθηκα. Έχει οξυκόρυφη κεραμοσκεπή στέγη όπως όλα σχεδόν τα βυζαντινά ξωκλήσια του χωριού και διατηρεί μεγάλο αριθμό τοιχογραφιών του 16ου αιώνα. Δυστυχώς ο νότιος τοίχος το ναού κατέρρευσε λόγω κακής συντήρησης και καταστράφηκαν μαζί του και οι τοιχογραφίες που τον κοσμούσαν.
Σήμερα μπορούμε να θαυμάσουμε στο δυτικό αέτωμα τη «Δραματική Σταύρωση» και στην αψίδα του Ιερού Βήματος τη Θεοτόκο μεταξύ των αρχαγγέλων. Στο βόρειο τοίχο υπάρχουν ζώνες με Αγίους όπως οι Άγιοι Βεχιανός, Πέτρος και Παύλος, Αντώνιος και Σάββας η Αγία Βαρβάρα και η Αγία Παρασκευή. Η προσκυνηματική εικόνα των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας (13ος – 14ος αιώνας) που κλάπηκε το 1936 και βρέθηκε στη Νέα Υόρκη μετά από 70 χρόνια είναι ένας από τους θησαυρούς του εικονοφυλακίου. Ο ναός γιορτάζει στις 9 Οκτωβρίου.
Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στα δυτικά υψώματα του χωριού ανήκε σε μοναστικό οικισμό. Το εκκλησάκι βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία με θέα στην ανατολή τη βουνοπλαγιά που στην κορυφή της δεσπόζει το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, την κοιλάδα του Σέτραχου στο βορρά και στο νότο το μάτι φτάνει μέχρι τον Πεδουλά και τον Πρόδρομο. Ένας από τους θησαυρούς του ξωκλησιού αυτού που κοσμούν το εικονοφυλάκιο είναι ένα έντυπο ευαγγέλιο του 1550 με ορειχάλκινη επένδυση του 11ου – 12ου αιώνα που φέρει την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα που γιορτάζουμε τη Σύναξη των Αρχαγγέλων το εκκλησάκι λειτουργείται.
Άλλα εκκλησάκια (αρχαία μνημεία, 11ου και 12ου αιώνα) που όπως αυτό των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας ήταν μικροί οικογενειακοί ναοί των οικισμών που η ένωση τους δημιούργησε το χωριό Καλοπαναγιώτης είναι των Αγίων Σεργίου και Βάκχου, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Κυριακού.
Ο Άγιος Σέργιος
Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Σεργίου βρίσκεται λίγα μέτρα πιο πάνω από το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες παλαιότερα γειτονιές του χωριού. Εντυπωσιάζει η λιτότητα του και το γεγονός πως βρίσκεται τόσο κοντά στις αυλές των γύρω κατοικιών. Αυτό ενισχύει την άποψη πως τούτα τα εκκλησάκια ήταν μικροί οικογενειακοί ναοί και ο Αγιος που συνήθως έφερε το όνομα του κτήτορα, προστάτης και βοηθός τους. Από το παρεκκλήσι αυτό προέρχεται το εικόνισμα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας του 14ου αιώνα που προκαλεί ρίγος και δέος. Ο ναός λειτουργείται στις 7 Οκτωβρίου εορτή του Αγίου. Δυστυχώς σήμερα αυτό το αξιόλογο εκκλησάκι κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Ο Άγιος Γεώργιος
Βρίσκεται πολύ κοντά στο παλαιό δημοτικό σχολείο που σήμερα χρησιμοποιείται ως στέγη Ηλικιωμένων στον κύριο δρόμο του χωριού και φέρει την ονομασία ‘’Πολυδύναμο Κέντρο Ενηλίκων Άγιος Γεώργιος’’. Τα εικονίσματα Χριστός Παντοκράτωρ, 16ος αι. και Άγιος Ιωάννης Θεολόγος 17ος αι. προέρχονται από το ναό του Αγίου Γεωργίου. Γιορτάζει στις 23 Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα.
Άγιος Κυριακός
Βρίσκεται στη «κάτω» γειτονιά του Καλοπαναγιώτη σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου, που είναι ο ένας από τους δύο ενοριακούς ναούς του χωριού.
Συλλογή με φωτογραφίες: