Το Πολιτιστικό Κέντρο Καλοπαναγιώτη ιδρύθηκε το 1991. Η έδρα του βρίσκεται στον Καλοπαναγιώτη.

Σκοπός της ίδρυσης του Κέντρου είναι κυρίως η ανάπτυξη και προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της κοινότητας Καλοπαναγιώτη. Στον τομέα αυτό δραστηριοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο από την ημέρα της ίδρυσής του.


Φροντίζει για τη διοργάνωση δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων, που σκοπό έχουν την επιμόρφωση και/ή την ψυχαγωγία του κοινού. Προβάλλει τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση και τη φυσική ομορφιά της περιοχής Μαραθάσας μέσα από φωτογραφικούς διαγωνισμούς, εκθέσεις, εκδόσεις, δημοσιεύσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Κέντρο από το Νοέμβριο του 2009 στεγάζεται στην αναπαλαιωμένη οικία Λαυρεντίου, που βρίσκεται απέναντι από τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Οι κτηριακοί χώροι του Κέντρου περιλαμβάνουν το Μουσείο του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Κυρηνείας Λαυρέντιου, εκθεσιακούς και συνεδριακούς χώρους, κέντρο ενημέρωσης, προώθησης και διάθεσης φωτογραφιών, πινάκων, βιβλίων και παραδοσιακών προϊόντων με την επωνυμία ‘’Μυριανθούσης Ενθύμια’’.

Πρόσφατες Εκδόσεις του Κέντρου:

  1. Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Κυρηνείας Λαυρέντιος – 2009
  2. “Μυριανθούσα Γη” – 2009
  3. “Το Μονοπάτι Μελέτης της Φύσης Καλοπαναγιώτη” – 2011
  4. “Γνωρίστε τον Καλοπα