Για το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στον Καλοπαναγιώτη έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες δραστηριότητες: (Το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα).

Μουσική/Τραγούδια

Θα ακούονται σε όλο το μήκος της ζώνης των εκδηλώσεων του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού» (οδός Μάρκου Δράκου).

Εργαστήρια/Κατασκευές/Χειροτεχνίες: Οι επισκέπτες, παιδιά και μεγαλύτεροι, θα μπορούν, κατόπιν δήλωσης τους, να παρακολουθήσουν και να κατασκευάσουν, με την καθοδήγηση εκπαιδευτή:

 • σε πραγματικούς χώρους παρασκευής, τοπικά προϊόντα, όπως, μέλι, ζιβανία, κρασί και
 • σε άλλους χώρους – εργαστήρια διάφορα αντικείμενα ή προϊόντα, όπως Χριστουγεννιάτικες κατασκευές, κατασκευές με πηλό, διάφορες λιχουδιές, κεραλοιφές, φλογέρα, να ζωγραφίσουν, να κεντήσουν κτλ.

Μπορούν να δηλώσουν σε ένα ή περισσότερα από τα 52, συνολικά, εργαστήρια που οργανώθηκαν. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πάρουν το προϊόν της συμμετοχής τους στο σπίτι τους.

Το σπίτι των Χριστουγέννων: Εκεί τα παιδιά μπορούν να γράψουν μια ευχή ή/και ένα γράμμα στον Άη-Βασίλη καθώς επίσης να προσφέρουν δικά τους δώρα για να δοθούν σε άλλα παιδιά, αργότερα π.χ. διαβασμένα βιβλία, παιχνίδια κτλ. (σε καλή κατάσταση)

Δράσεις για παιδιά: Θα λάβουν χώραν στον βρεφοπαιδοκομικό σταθμό «ο Μαραθόκοσμος» και περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι και μουσική-κίνηση, (διαδραστική) ανάγνωση βιβλίου-διήγηση παραμυθιού, εργαστήρια, ψυχαγωγικά παιχνίδια κλειστού χώρου κτλ.

Γνωρίζω/εξερευνώ το χωριό, με τα πόδια: Θα υπάρχει περιήγηση στο χωριό και στη γύρω φύση, με τη συνοδεία ξεναγού. Στα πλαίσια αυτά θα υπάρξει, μεταξύ άλλων, σταθμός στον «Μύλο του Κύκκου», στις θειούχες πηγές, στον ποταμό Σέτραχο, στις γέφυρες, στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και στο εξωκλήσι της Παναγίας της Θεοσκέπαστης, στην κάτω γειτονιά και την οικία Μητροπολίτη Λαυρεντίου, στο μουσείο «Παχτινέ» κτλ.

Χριστουγεννιάτικη χορογραφία: Παράσταση του κλασσικού έργου «ο Καρυοθραύστης».

Άης-Βασίλης

 • Διανομή δώρων, από τον Άη-Βασίλη, κατ’οίκον: Στις 31 Δεκεμβρίου θα τον κατευοδώσουμε, με μια μικρή τελετή, και φωτογράφιση μαζί του. Θα αναχωρήσει με τετράτροχη μοτοσυκλέτα («γουρούνα»), για να μεταφέρει τα δώρα του στα παιδιά του χωριού (και όχι μόνο), κατ’οίκον.
 • Στις 1 και 2 Ιανουαρίου θα φωτογραφηθούμε μαζί του…

Διαγωνισμοί: Δεν ξεχνούμε τους μεγαλύτερους… Θα υπάρξουν διαγωνισμοί πιλόττας και ταβλιού (ανδρών και γυναικών).

Θέατρο Σκιών: Θα έχουμε τον καραγκιόζη σε δυο διαφορετικές ημέρες. Στην κάθε μέρα θα υπάρχει:

 • Εργαστήρι κατασκευής φιγούρων
 • Παράσταση.

Ταχυδακτυλουργός: Δύο παραστάσεις, σε διαφορετικές ημέρες, σε καφενείο του χωριού.

Άλλα: Έχουν, επίσης, προγραμματιστεί δραστηριότητες όπως:

 • Παραστάσεις/πορείες τοπικών χορωδιών
 • Face painting
 • Επιτραπέζια παιχνίδια
 • Κάλαντα
 • Καλλιτέχνης (τραγουδίστρια) του δρόμου
 •  Πρωτοβουλίες εστιατορίων/καφενείων
 • Λαχνός

Σημ. Θα υπάρχει χώρος με ζώα, προσβάσιμος για επίσκεψη.

Πωλήσεις

Θα υπάρχουν περίπτερα κατά μήκος της ζώνης δραστηριοτήτων του «Χριστουγεννιάτικου Χωριού», για πώληση διαφόρων προϊόντων, όπως: τοπικά προϊόντα, ξηροί καρποί, μέλι και παράγωγα του, κατασκευές, βότανα, μάλλινοι σκούφοι, κεραλοιφές κτλ. Επίσης, ροφήματα π.χ. κρασί, ζιβανία, ζεστή σοκολάτα, τσάϊ κτλ. Τέλος, δεν θα απουσιάζουν τα ζεστά κάστανα, το «μαλλί της γριάς», όπως και οι λοκμάδες (μόνο take away).

Τελετές

α. Τελετή έναρξης: Πορεία κλιμακίου τοπικής χορωδίας από τον βρεφοπαιδοκομικό σταθμό «ο Μαραθόκοσμος» μέχρι την πλατεία των νέων γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου. Κατά την πορεία (θα μεταφέρεται φλόγα από την Ιερά Μονή Κύκκου) η χορωδία θα τραγουδά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Στην πλατεία θα υπάρξει μικρή τελετή, με μουσική/τραγούδι, 2 ποιήματα, τον απαραίτητο σύντομο χαιρετισμό και θα γίνει το ΑΝΑΜΜΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ.

Θα ακολουθήσει κέρασμα για όλους με κρασί, ζιβανία, ξηρούς καρπούς και τοπικά προϊόντα.

β. Τελετή λήξης: Η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων θα αρχίσει με τη Θεία Λειτουργία των Φώτων στον ιερό ναό της Αγίας Μαρίνας και με τη βάπτιση του Σταυρού στον ποταμό Σέτραχο, από την παρακείμενη γέφυρα.

Θα ακολουθήσει πρόγευμα που θα  περιλαμβάνει λοκμάδες.

Το βράδυ, στην πλατεία, μετά από μια μικρή τελετή (μουσική, ποιήματα, απονομή επάθλων, κλήρωση λαχνού, σύντομο χαιρετισμό) θα γίνει το ΣΒΗΣΙΜΟ των ΦΩΤΩΝ.